Region: Jinotega Farma: Los Milagros Farmer: Isidro Salgado Producent: Gold Mountain Coffee Growers Wysokość upraw: 1500 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Red&Yellow Caturra Obróbka: mokra Zbiór: 2022
Stopień palenia: jasny Profil smakowy: wiśnie - cynamon - orzechy - nuty kwiatowe Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Po raz pierwszy mamy w ofercie świąteczno-zimowy przelew! Wybraliśmy ziarna z Nikaragui, niezwykle barwnie nazwane przez importera jako Don Isidro"s Mulled Red Wine Microlot. Chodzi tu oczywiście o skojarzenia smakowe, a te zdecydowanie przywodzą na myśl okres świąteczno-noworoczny. Don Isidro jest powszechnie znany z uprawy wysokiej jakości ziaren typu Caturra. Jego farma usytuowana jest w Nikaragui, na wysokości ok 1500 m. n.p.m. Don Isidro przykłada wielką wagę do ochrony środowiska czego przykładem jest wyposażenie zlewni wody w filtry - dzięki czemu oczyszczona woda może być ponownie użyta. Wyprodukowany mikrolot przywodzi na myśl swoimi nutami smakowymi grzane wino dostępne w czasie sezonu świątecznego na europejskich jarmarkach. Tak importer opisuje ziarna z farmy Los Milagros i zdecydowanie coś w tym jest. My jednak dodamy trochę od siebie … Nikaragua nie jest łatwą do opisania kawą, gdyż każda z użytych metod ma dosyć duży wpływ na jej smak, nawet sam czas parzenia. W przelewach zaczyna się dosyć klasycznie dla ziaren z tego kraju, jest długo bardzo słodko - czekoladowo/orzechowo. Bardzo interesująco zmienia się słodycz - wraz ze spadkiem temperatury najpierw ewoluuje w stronę przypraw, a następnie pojawia się również kwiatowość (lilie?). Po przestygnięciu kwasowość wiśni jest dosyć wyraźna, nadaje ona miłego balansu. Aeropress i french press pokazują ziarna od strony bardzo przyjemnej i soczystej kwasowości, z głównym akcentem wiśni. Kawa jest pełna smaku, wyrazista, przyjemna i łatwa w odbiorze. Z pewnością może kojarzyć się ze Świętami, uważamy że to świetna propozycja na nadchodzący czas! WSKAZÓWKI PRZY PARZENIU Przede wszystkimwarto dać naparowi przestygnąć. Osoby lubiące w naparze więcej owoców powinny zadbać o szybszy przepływ wody podczas ekstrakcji. Przy standardowym mieleniu Nikaragua Los Milagros wychodzi wiśniowo-cynamonowa, z lekkim elektronem orzechów i właśnie taka bardzo nam smakuje! Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelniezamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©