Data palenia: 09.08.2024
Powód przeceny: kawa wypalona ciut ciemniej niż zwykle, będzie słodsza i bardziej "czekoladowa" niż pierwotna wersja.
Kawy w kategorii outlet mogą być zapakowane w brzydsze opakowania np. z krzywą pieczątką, czy skreśloną datą palenia. Nie mają również klipsów a informacja o kawie zostanie przyklejona z tyłu opakowania. --------------------------OPIS KAWY Pochodzenie ziaren: KeniaHrabstwo: Trans Nzoia
Farma: SakamiWysokość upraw: 1800 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: SL28, Ruiru 11Obróbka: myta
Zbiór: 2023Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: mleczna czekolada - biały grejpfrut - żurawina
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaW oczekiwaniu na nowe zbiory mamy dla Was ostatnią Kenię z sezonu 2023. Kenia Sakami Washed SL28 AB jest słodsza i bardziej zbalansowana od wszystkich jakie mieliśmy. Jeśli poszukujecie mocno owocowej Kenii, to odradzamy. Jeśli natomiast lubicie przyjemne i zbalansowane napary to jak najbardziej zapraszamy na pokład!
Sakami Coffee to farma z niesamowitym potencjałem, prowadzona przez rodowitą Kenijkę Glorię oraz jej męża Jarmo (pochodzącego z Finlandii). Kładą oni duży nacisk na naturę i ochronę środowiska. Na farmie zamontowane są panele słoneczne aby zmaksymalizować użycie ekologicznych źródeł energii. Gloria i Jarmo sadzą między drzewkami kawowca makadamię by uzyskać bardziej zróżnicowane środowisko.
Na farmie pozostawiono również
dzikie tereny, gdzie drzewa i cała flora rośnie naturalnie - bez ingerencji człowieka. Wokół farmy znajdują się ule, a sami farmerzy unikają używania pestycydów i herbicydów. Owoce kawowca i łupiny orzechów są kompostowane i wykorzystywane do nawożenia gleby. Dodatkowo woda używana przy mytej obróbce jest ponownie przetwarzana i wykorzystuje się ją do nawadniania pobliskiego pastwiska.
W kubku czeka na nas słodsze oblicze kenijskich ziaren. Napar rozwija się w stronę tabliczki mlecznej czekolady z kwaskowatymi akcentami. Czujemy dosyć wyraźnie żurawinę, jabłko i wiśnię. Kawa wychodzi dosyć podobnie różnych metodach parzenia i nie powinna sprawiać żadnych problemów przy przelewaniu. Smak jest długo słodki i wraz ze spadkiem temperatury pojawia się cytrusowa kwasowość. Polecamy wszystkim lubiącym bardziej zbalansowane i słodsze napary.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 169,00 zł
0,5 kg - 93,00 zł
0,25 kg - 52,00 zł